Македонка меѓу наградените на Балканската смотра на млади стрип автори

На Балканската смотра на млади стрип автори, која изминатиов викенд по 19-ти пат се одржа во Лесковац, Република Србија, не изостанаа наградите за македонските автори. Во конкуренција од 2761 учесник од 54 земји, што претставува светски рекорд по масовност за манифестација од ваков тип, признанието за најдобар дебитант ѝ припадна на младата Јасна Николова од Скопје. 


Со ова само се продолжува традицијата на доделување награди на автори од Македонија и одново се дава потврда за квалитетот кој тие го поседуваат. За потсетување, во 2016 година, наградата за најдобар илустратор на овој најстар балкански стрип-фестивал ја освои Тања Вукобрат од Скопје, а во 2015 година, за најдобар стрип сценарист, на истата манифестација, беше прогласен Александар Стеванов од Штип.

Македонски стрип автори на фестивал во Лесковац

Од 30 јуни до 2 јули 2017 година, во Лесковац, Република Србија по 19ти пат ќе се одржи најмасовниот стрип фестивал на Балканот – Балканската смотра на млади стрип автори, организиран од Лесковачката школа за стрип „Никола Митровиќ – Кокан“.


На самиот фестивал ќе присуствуваат голем број на автори од Балканот и Европа, кои преку презентации, изложби и предавања ќе ги споделуваат своите проекти, искуства и достигнувања. Гости на фестивалот ќе бидат исто така и македонските автори – Јордан Коцевски, Јован Секулоски, Дарко Богданов, и Игор Јовчевски и Никола Темков кои се и сопственици на издавачката куќа „Стрип Квадрат“ од Скопје.

Самиот фестивал ќе започне токму со промоција на издавачот „Стрип Квадрат“ и нивните нови изданија – „Бесмртните“ на Диме Иванов – Димано, „Девојче на месечината“ на Александар Стеванов, како и на скоро распродадениот стрип албум „Витези од соседството“ на авторите Дарко Богданов и Јордан Коцевски.

Македонски автори на стрип-фестивал во Србија

Од 30 јуни до 2 јули во српскиот град Лесковац, на само стотина километри од Македонија, ќе се одржи традиционалната 19-та по ред Балканска смотра на млади стрип автори, најстара манифестација во регионот од сферата на деветтата уметност.


Како и во неколку наврати претходно, така и оваа Смотра, чиј организатор е училиштето за стрип „Никола Митровиќ-Кокан“ кое работи во рамки на Лесковачкиот културен центар, ќе имаат чест да ја отворат македонските стрип-автори. Имено, на 30 јуни, со почеток во 16 часот претставници на издавачот „Стрип квадрат“ од Скопје пред балканските стрип-вљубеници ќе ги претстават своите изданија: сликовницата „Девојче на Месечината“ на Александар Стеванов, албумите „Витези од соседството“ на авторскиот тандем Јордан Коцевски и Дарко Богданов и „Бесмртните“ на Диме Иванов – Димано, како и монографијата „Имагинарен реализам“ на Тони Анастасовски.


„Ќе има плејада на стрип-автори од различни земји, меѓу кои и легендарните Игор Кордеј од Хрватска, Бернард Кол од Словенија, Петар Станимиров од Бугарија, Мирко Чолак од Србија како и многу други познати имиња од полето на светскиот стрип. На овој настан не изостануваат и наградите за стрип-автори, од кои скоро секоја година ги зема по некој млад македонски стрип-автор“, вели издавачот Никола Темков, кој е најавен како специјален гостин на манифестацијата.

Дан Фадил

„Dan Fadil: first light“ е графички роман работен со маслени бои и составен од вкупно 386 слики. Автор на ова специфично дело е хрватскиот уметник Томислав Кошта, а во екипата која стои зад проектот се вклучени и неколкумина Македонци.

 

Пред неполн месец проектот е поставен на Кикстартер и има уште девет дена да ја собере целата потребна сума за да биде успешен. Повеќе инфомации можете да најдете овде.